top of page

קורס עמידה מול קהל

קורס עמידה מול קהל

עמידה מול קהל הינה מיומנות הנרכשת לאורך זמן, כאשר לכל אדם יש את נסיבות חייו התורמות לה במידה זו או אחרת. יש שכבר בתקופת בית הספר השתפשפו בעמידה מול קהל, אחרים בלימודיהם האקדמיים, וכן במסגרת העבודה, פעילות חברתית ופוליטית וכן הלאה. יחד עם זאת, עבור מרבית האנשים נסיבות החיים לא היו מספיקות על מנת לרכוש כלים אפקטיביים לדיבור מול קהל, המאפשרים להם להעביר בצורה בטוחה, ברורה ומשכנעת את המסרים המבוקשים. לכך מצטרף הקושי הנפוץ לדבר מול קהל, המלווה לא פעם בהתרגשות ואף בפחד העלולים לפגום במעמד עצמו ולהקשות גם על ההכנה. קורס עמידה מול קהל נועד לעזור להתמודד עם סוגיות אלו ונוספות, ולהקנות למשתתפים ארגז כלים מעשי וניסיון רב ערך.

החשיבות של קורס דיבור מול קהל

 

כאשר אנו רואים אנשים העומדים מול קהל ומעבירים הרצאה בפני אולם, מופיעים בתקשורת, מעבירים מצגת או נואמים, נראה לנו שמדובר בסוד של כריזמה ומיומנות שלכאורה נולדים עימן. הדובר נראה בטוח בעצמו, משכנע, מדבר באופן זורם ושוטף, יודע להשתמש בשפת גוף אפקטיבית, ונהנה מהאירוע. יחד עם זאת, כמעט תמיד מאחורי "ההופעה" עומדת הכנה ממושכת ולעיתים גם הרבה ניסיון, כאשר הדברים הוכנו מראש עם הרבה מחשבה, תכנון והתייחסות לפרטי הפרטים. במילים אחרות, דיבור מול קהל הוא לא סגולה שנולדים עימה (למעט במקרים נדירים) אלא תוצאה של התנסות ולימוד, היערכות והשקעה. הבשורות הטובות הן שאת הכלים הללו ניתן ללמוד, וכמו כל דבר בחיים – צריך ללמוד ממי שיודע.

 

בעידן הנוכחי, עמידה מול קהל הפכה למיומנות חשובה ביותר החולשת על פני מגזרים רבים. כך למשל, בעידן האינטרנט והתקשורת הדיגיטלית נפתחה הדלת בפני אנשים רבים להעברת קורסים מקוונים, המאפשרים להגיע לקהל נרחב ללא תלות במיקום הגיאוגרפי. יחד עם זאת, על מנת שהסדנא או הקורס שמעבירים יהיה מרתק וימשוך את הקהל, ואף יביא לתוצאות מקוות כגון הרשמה להמשך הקורס, רכישת מוצר וכדומה – ישנה חשיבות עצומה ליכולת לייצר את הרושם המבוקש מול קהל של צופים. כמובן שעמידה מול קהל נדרשת גם בעולם התעסוקה, החל במורים ובמרצים העומדים מול כיתת תלמידים וסטודנטים, דרך עובדים, מנהלים ואנשי שיווק הנדרשים לדבר בישיבות ולהעביר מצגות, ועד לעורכי דין העוסקים בליטיגציה.

 

עמידה בפני קהל נדרשת כמובן לפני הופעות בתקשורת, כאשר המגוון העצום של ערוצי הטלוויזיה המסורתיים, החדשים והדיגיטליים פותח הזדמנויות לקידום רעיונות, מסרים, מיזמים עסקיים וכדומה. מעבר לכך, אין ספק כי דיבור מול קהל הינו כלי נחוץ וחיוני לכל אדם העוסק בצורה זו או אחרת בעולם הפוליטי, בין אם הוא מופיע באמצעי התקשורת, נואם בכנסים ובימי עיון, ועבור אנשים העוסקים בפעילות חברתית מכל סוג.

 

ניתן לראות עם כן, כי דיבור מול קהל הינה מיומנות הכרחית כמעט בכל תחום עיסוק, החל באנשים המצטלמים לתוכנית המשודרת בפני מאות אלפי אנשים, ועד למי שעליו להעביר מצגת בפני ישיבה של מספר משתתפים בודדים. למעשה ההגדרה של "קהל" משתנה בין סיטואציות ובין אנשים, ותלויה רבות בתפיסה של הדובר. לדוגמא, עבור האחד פחות מעשרה אנשים בחדר אינם נחשבים לקהל אלא לפגישה אינטימית, ואילו עבור האחר דיבור בפגישה הזו ייחווה כמעמד מלחיץ. כאן משחק תפקיד משמעותי גם הנושא של פחד במה או פחד מדיבור בפני קהל, ועליו יורחב בהמשך.

 

על התכנים של הסדנה

 

קורס דיבור מול קהל נועד כאמור להקנות כלים ומיומנויות לעמידה בטוחה מול קהלים שונים, החל בהופעות בתקשורת ועד להרצאות ונאומים. הקורס עשוי להתייחס לשורה ארוכה של היבטים בהתאם להרכב המשתתפים ולצרכיהם השונים, ובדרך כלל כולל לא מעט התנסויות שגם מצולמות ומנותחות לאחר מכן. יש לציין כי ניתן לבצע אימון אישי לעמידה מול קהל בהשתתפות אדם אחד המקבל ליווי פרטני, ולעומת זאת ישנם קורסים הנערכים בקבוצות קטנות ואינטימיות. בנוסף, בשוק המקומי מוצעים קורסים ללא מגבלת משתתפים שבהם יכולים להשתתף גם עשרות ואף מאות אנשים מרקעים שונים, וכאן התכנים הינם יותר כלליים והליווי אינו אישי או ממוקד במטרות ספציפיות של המשתתף.

 

בכל מקרה, קורס עמידה מול קהל עשוי להתמקד בין היתר בבניית הרצאה או הופעה שבאמת תרתק את הקהל, מיומנות של Storytelling אשר בה הדגש מושם גם על מה שכדאי וראוי להגיד, וגם על מילים וביטויים שכדאי להימנע מהם. כך למשל, יש הבדל בין מה שניתן לומר בהצגת רעיונות בפני עשרות אנשים המגיעים לכנס פוליטי, ובין מה שניתן לומר בהופעה טלוויזיונית. כמו כן הקורס מקנה כלים לפתיחה אפקטיבית של ההרצאה, כלומר לתפיסת תשומת הלב כבר מהרגע הראשון, עד לסגירה נכונה של המעמד המשאירה את האפקט הרצוי.

 

בתוך כך, הקורס עשוי להתמקד בכללים שונים לדיבור מול הקהל, כגון העברה נכונה של מסרים, שימוש באינטונציה נכונה וכל הקשור לשפת הגוף – נושא שיורחב עליו בהמשך מאמר זה. כמו כן הקורס יעסוק ביצירת רגעי שיא במהלך ההרצאה, במענה לשאלות, בשיתוף הקהל במידה שהמעמד מאפשר זאת, ובהתמודדות עם התנגדויות כך שיהפכו מהפרעה לכלי המחזק את הקשר עם קהל השומעים או הצופים. כלומר, במהלך הקורס לומדים כיצד לשמור על רצף הדברים במצבים שונים, החל בהפרעות ועד לשאלות מהקהל, למן פתיחת ההרצאה או הנאום, דרך רגעי השיא ועד לסיום האפקטיבי.

 

למעשה הקורס עשוי לעסוק כבר בדברים הבסיסיים ביותר, למשל ארגון של המסרים שרוצים להעביר, החשיבה המוקדמת, סינון של המוץ מתוך התבן, בחירת המילים הנכונות, וכיצד מפתחים טיעונים משכנעים. בתוך כך תהיה התייחסות אל הסיטואציות הקונקרטיות שעבורן המשתתף לוקח את הקורס, למשל אם עמידה מול קהל נדרשת מבחינתו לצרכי שיווק ומכירות, לצרכי גיוס משקיעים, על מנת לבנות קורס מקוון ברשת, להופעות בתקשורת וכן הלאה.

 

סדנת דיבור מול קהל עשויה לעסוק בתכנים רבים נוספים, אך באופן כללי המטרה היא להקנות כלים מעשיים להופעה אפקטיבית מול קהל. זאת אומרת שהמשתתפים לומדים להבליט את נקודות הכוח שלהם ושל מסריהם, לומדים להעביר את המסרים באופן משכנע וברור, לשפר את הרושם שהם יוצרים על אחרים המקשיבים להם או צופים בהם, לחדד את הצגת התכנים, וגם להימנע מטעויות. בתוך כך הם משפרים את הכריזמה, את יכולת החיבור לקהלים שונים ואת האפשרות להשפיע עליהם, לספר סיפור באופן מעניין ומעורר השראה, ולומדים דרכים להתמודד עם פחד קהל ומצבים מלחיצים.

 

כמה מילים על שפת הגוף בעמידה מול קהל

 

אין ספק כי הטקסט עצמו, המסר המילולי שאותו מעבירים במהלך דיבור בפני קהל, הינו חשוב ביותר וחייב להיות רהוט ובנוי היטב. יחד עם זאת, חלק בלתי נפרד מעמידה מול קהל, שעליו עובדים לא מעט במהלך קורסים וסדנאות בתחום, היא שפת הגוף. המונח "שפת גוף" מתייחס אל שורה ארוכה של תנוחות, תנועות והבעות פנים, ולמעשה כולנו משתמשים בהן כל הזמן באופן שאינו רצוני או מודע. ואולם, במהלך הקורס המשתתפים לומדים להיעשות מודעים לשפת גופם ולהשתמש בה באופן מודע ורצוני על מנת להשיג אפקט מסוים אצל הקהל.

 

שפת גוף היא דרך תקשורת בסיסית מאוד, הקודמת אפילו להתפתחות השפה, והיא עשויה להצביע למשל על פחד, חוסר ביטחון ופיזור דעת, או מאידך על נחישות, רצינות וביטחון. כאשר תחושות אלו מתלוות אל המסרים המילוליים שהוכנו מראש, ניתן לקבל אפקט משמעותי בהרבה על הקהל, ולחילופין שימוש לא נכון בשפת הגוף יפחית את האפקטיביות באופן ניכר ואף עשוי להביא להתרשמות שלילית. על כן חשוב לשפר את תשומת הלב לתהליכי שפת גוף וללמוד את צורות הביטוי השונות, תוך התאמת התנוחה, התנועה, המבט או הבעת הפנים אל המצבים הרצויים.

 

כך לדוגמא, היבט בסיסי ביותר של שפת הגוף הוא עמידה זקופה (או ישיבה זקופה) של הדובר, המעידה של ערנות וביטחון. מצד שני, כאשר אדם עומד באופן זקוף שאינו נראה טבעי אלא מאומץ, הדבר יכול להעיד בעיני הצופים על עצבנות ומתח, על נוקשות והיעדר גמישות. על כן במהלך סדנת דיבור מול קהל לומדים למצוא את התנוחה הנכונה שמשדרת זקיפות קומה מצד אחד ונינוחות מצד שני. דוגמא נוספת היא הבעות הפנים, כאשר אחת הדרכים לייצר נינוחות, תחושה טובה בקרב הצופים וחיבור שלהם אל הדובר, היא חיוך. יחד עם זאת, מי שמנסה לחייך לכל אורך ההרצאה, הראיון או הנאום שלו מפספס את המטרה, ואף יוצר תחושה של מאמץ, חוסר טבעיות, לחץ ומצוקה. לכן במהלך הקורס לומדים כיצד לשלב את החיוך באופן טבעי, ללא הגזמה, ומתי נכון ולא נכון לעשות זאת.

 

תנועות הידיים גם הן משחקות תפקיד משמעותי בעת דיבור מול קהל, והמטרה שלהן היא לשקף ולחזק באופן חזותי את הדברים הנאמרים. אמנם, שימוש בתנועות ידיים אינו בא באופן טבעי לכל האנשים, אך בדיוק לשם כך קיים הקורס המסייע ללמוד את התנועות השונות והאפקט שלהן, לתרגל מול מצלמה ולבחון כיצד זה נראה, מה שמוביל לשיפור משמעותי. אבל גם תנועות ידיים ועמידה נכונה, וגם הבעות פנים כמו חיוך, עדיין מותירות את הדובר תקוע במקום. לעיתים לא ניתן לנוע – למשל בראיון בתקשורת, בנאום מעל פודיום או בפגישה בה כולם יושבים, אך במידה והדיבור נעשה על במה נפתח מרחב המאפשר לחזק את תשומת הלב של הקהל ולפנות לחלקים שונים של האולם. מצד שני, גם בכך אין להפריז על מנת שלא ליצור תחושה של תזזיתיות, פיזור דעת, עצבנות וחוסר מיקוד.

 

ודוגמא אחרונה לשפת גוף היא קשר העין. אין ספק שקשר עין הוא דרך בסיסית וחיונית ליצירת קשר עם קהל הצופים, אך לא תמיד הדבר אפשרי ובעיקר אם מדובר בקהל של עשרות צופים ומעלה. על כן, במהלך הקורס לומדים על יצירת קשר נכונה, המעידה על חיבור לצופים, תשומת לב והתחשבות בהם, בין אם מדובר במבט אל מצלמה בעת ראיון בטלוויזיה, ובין אם חלוקה של אולם בן עשרות אנשים לחלקים, והתמקדות באדם אחד או שניים בכל אזור.

 

כלים וטיפים לעמידה מול קהל

במהלך אימון אישי לעמידה מול קהל ניתנים לא מעט כלים מעשיים וטיפים. אמנם ההמלצות והעצות משתנות בהתאם לצרכים הספציפיים של המשתתפים ולנקודות הכוח והתורפה שלהם, אך כעת נביא כמה טיפים כלליים. טיפ ראשון הוא לשמור את הקהל ערני, לא רק באמצעות שפת הגוף והטקסט עצמו, אלא גם באופן אקטיבי. במידה והדבר אפשרי ניתן לשאול מעת לעת שאלה כמו – "מי מכיר את המצב הזה, שירים יד", או לשאול שאלות המצריכות מענה מטעם אנשים בקהל. במקרים רבים מקובל להשאיר את זמן השאלות לסיום הנאום או ההרצאה, אולם שילוב נכון של שאלה ותשובה מעת לעת עוזר לשמור על תחושת הערנות והעניין של הקהל, מאפשר לסכם כמה נושאים שדובר בהם בדקות האחרונות, ולעשות שינוי לקראת נושא חדש. בנוסף, שימוש בשאלות או אינטראקציה יזומה אחרת עם הקהל, מאפשר לדובר להיות עם היד על הדופק ולהפיג חששות לגבי מידת ההאזנה לדבריו ומידת ההבנה של השומעים.

 

עוד טיפ בסיסי הוא אימון מקדים בבית או עם סיוע מקצועי. כך למשל, לפני הופעות בתקשורת פוליטיקאים רבים נעזרים בגורמים מקצועיים כחברתנו, ואם הדברים נכונים לגביהם כך בוודאי לגבי אנשים מהשורה. לדוגמא, מומלץ לחזור כמה פעמים עם הטקסט, לפחות עד לרמה של שינון עיקריו, וכמו כן לבצע "הופעה" מול המראה או מול אנשים שסומכים על דעתם, תוך שילוב של האינטונציה, הבעות הפנים, תנועות וכדומה. יש לזכור כי קבלת משוב מסייעת רבות לחידוד ושיפור ההופעה, וכן שחזרה על הנאום או ההרצאה תורמת לתחושה של מוכרות עם הטקסט. כך, כאשר מגיעים בסופו של דבר אל המעמד עצמו, הנאום מרגיש הרבה יותר טבעי וניתן לשלב בו ביותר חופשיות אלמנטים ספונטניים שמרגישים נכון.

 

כמובן שהדבר מצריך גם חשיבה על פרטים ברמה הטכנית, כלומר על התנאים במקום. כך למשל, יש לתת את הדעת על מקום הנאום – האם מדובר בפודיום המאפשר לרוב רק שימוש בתנועות הידיים, או האם בבמה שניתן לנוע עליה? מהו המרחק מקהל הצופים וכמה אנשים אמורים להשתתף? האם יש צורך לעשות שימוש בציוד טכנולוגי כמו מיקרופון, מקרן ומסך, והאם הציוד תקין לחלוטין? בנוסף, אילו שאלות עשויות להגיע מצד הקהל וכיצד משיבים לשאלות כאלו? האם עלולים להתעורר רגשות שליליים כמו כעסים והתנגדויות, וכיצד מגיבים למצבים כאלו? ועוד.

 

כמה מילים על פחד במה

 

במהלך קורס עמידה מול קהל ניתנים גם כלים המאפשרים לחוש יותר נינוחים ופחות לחוצים מול קהל. קשה למצוא אדם שאינו חש ולו מידה קלה של חשש או לחץ בעודו מדבר בפני קהל, כאשר רמת הפחד משתנה בין אנשים, בין סיטואציות ובהתאם לגורמים שונים כמו נושא ההרצאה, מספר המאזינים או הצופים וכדומה. כך למשל, יש אנשים שאוהבים לחוש את ההתרגשות בעודם עומדים מול קהל, ואילו אחרים מתקשים לתפקד וחווים פחד ושיתוק. אכן, ההבעה הפומבית מעמידה את האדם תחת שיפוטם של אחרים, ומאחורי דרגות הקושי המשתנות עומדות נסיבות חברתיות ותרבותיות, פסיכולוגיות ואפילו גנטיות, וגם כתוצאה מאירועים שונים שקרו במהלך החיים, מאופיו של האדם כגון פרפקציוניזם, ועוד.

 

התחושה של היות תחת שיפוט מעוררת במוח מרכזים האחראיים על התמודדות עם סכנה, ומכאן מופיעים סימנים כמו ירידה בביטחון ובהערכה העצמית, עלייה בדופק ובקצב פעימות הלב, רעידות בידיים ובקול, חולשה גופנית, גמגום, הזעה ועוד. לאור העובדה שמדובר בתופעה כה נפוצה, במהלך קורס דיבור בפני קהל הנושא עולה לא פעם וניתנים כלים להתמודדות. כך למשל, עצם ההיערכות וההכנה מראש, היכרות טובה עם המסרים שרוצים להעביר והסימולציות שמבצעים, כבר מקטינה את רמות הלחץ בזכות המוכרות, וקטן הלחץ מפני הלא נודע כמו שאלות או התנגדויות שיהיה צורך להיחלץ מהן על ידי אלתורים.

 

בנוסף, במהלך סדנת עמידה מול קהל עשויים להינתן טיפים שונים, ויש הרבה מאוד כלים שיכולים להועיל כשכל אחד יבחר לבסוף את מה שעובד עבורו. למשל, יש אנשים שעוזרת להם דווקא העצמה של הסימנים, למשל העצמה מכוונת של נשימות המקנה תחושת שליטה ומודעות, בניגוד לתחושה של חוסר שליטה על התנשפויות. כמו כן, יש אנשים שעוזרת להם תנועה לפני ההרצאה, הנאום או הראיון, למשל הליכה קצרה באזור, תרגילים קלים לשחרור הצוואר והידיים, וכדומה.

 

עוד טיפ שיכול לעזור הוא להיעזר במעט דמיון מודרך. אמנם, כאשר ישנו חשש מפני דיבור מול קהל האדם ממילא נוטה לחזור לא פעם על הסיטואציה בדמיונו, אך לרוב ההתמקדות תהיה בדברים שמפחידים, למשל קהל משועמם, התנגדויות, בלבול בטקסט, קיפאון וכיוצא בזאת. בניגוד לכך, כדאי לבצע תרגילי דמיון מודרך שבהם מדמיינים דווקא את ההצלחה, את האופן שבו גורמים לקהל להשתתף, את השכנוע שעובר בעזרת מחוות הידיים, את תחושת החיבור אל הקהל על ידי קשר עין, את דברי הסיכום המוצלחים וכן הלאה. זהו לא רק בדימוי כללי של ההצלחה, אלא דמיון מודרך שמערב את הפרטים הספציפיים ומשלב את הכלים שעומדים לרשות הדובר.

 

טיפ נוסף שעובד הוא להחזיק בידיים איזה חפץ נסתר שיעסיק אותן. למשל, אם מדובר בפגישה עסקית רבת משתתפים ניתן להחזיק מתחת לשולחן גוש פלסטלינה קטן או כדור ספוג שיספק מקור להוצאות לחץ. עוד כלים אפשריים הם להגביר את המודעות לתחושות הגוף במקום לעסוק במחשבות מלחיצות, לבצע נשימות עמוקות הנכנסות אל האף ויוצאות מהפה, לנצל הפוגות עקב שאלות או אינטראקציות בקהל על מנת להסדיר את הנשימה ואת המחשבות, ועוד.

 

לסיכום

 

קורס דיבור מול קהל נועד להקנות שורה ארוכה של כלים המשפרים את העמידה מול קהלים בסיטואציות מגוונות ובכלל ההיבטים – העברת המסרים, הביטחון העצמי, הטקסט עצמו, ניצול התנאים במקום, שפת הגוף וכן הלאה. הקורס נועד לכל אדם אשר עקב עבודתו או פעילותו החברתית והציבורית נדרש לעמוד מעת לעת מול קהלים, והוא נעשה תוך ליווי אישי ומענה לצרכים הספציפיים של המשתתף.

צרו איתנו קשר, נשמח לעזור!

  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon

 © 2023 כל הזכויות שמורות לרפופורט חברת החדשות הפרטית של ישראל

מדיניות פרטיות

bottom of page